Σελίδες

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Νέα επίθεση στα εισοδήματα τον Σεπτέμβριο

Τριπλό «ψαλίδι» στα εισοδήματα των πολιτών έρχεται τον Σεπτέμβριο. Επιστρέφοντας από τις διακοπές, χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρουν στα γραμματοκιβώτιά τους την επόμενη «φουρνιά» των σημειωμάτων για την είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009, αλλά και τα πρώτα για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) που αντικαθιστά το ΕΤΑΚ. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται (κατά πάσα πιθανότητα) η μετάταξη του 30% των βασικών υπηρεσιών και προϊόντων καθημερινής διατροφής από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%. Παράλληλα, οι γονείς εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς θα «νιώσουν» στην τσέπη τους την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ (από το 21% στο 23%) που ισχύει από τον Ιούλιο....... Η κυβέρνηση αναμένει τον Σεπτέμβριο ανάκαμψη εσόδων από τον φόρο εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και τον νέο αυξημένο ΦΠΑ. Λίγο αργότερα, στις αρχές Οκτωβρίου, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα «φωτίσει» τις λεπτομέρειες των νέων εισπρακτικών μέτρων του 2011, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η φορολόγηση των αυθαιρέτων και τα νέα, «πράσινα» όπως όλα δείχνουν, τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επέστρεψε χθες στα καθήκοντά του ύστερα από ολιγοήμερες διακοπές. Σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με στενό κύκλο συνεργατών του έδωσε εντολή να τηρηθεί απαρεγκλίτως το φορολογικό ημερολόγιο των επόμενων εβδομάδων και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα «ραστώνης» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που κόστισαν ακριβά τον Ιούλιο. Διότι η βουτιά-σοκ των εσόδων κατά 9% τον προηγούμενο μήνα οφείλεται, κατά παραδοχή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, στα κατά 700.000 λιγότερα εκκαθαριστικά που απέστειλαν οι ΔΟΥ τον Ιούλιο του 2010 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του καταστροφικού για την οικονομία 2009, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο αναδόμησης του φορολογικού συστήματος που σχεδίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Σεπτέμβριο, την ώρα που ο διορισμός των νέων υπευθύνων στις ΔΟΥ προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Χρόνος για να αποδώσουν οι αλλαγές προσώπων και μηχανισμών δεν υπάρχει. Ο στόχος είναι ανάγκη να επιτευχθεί με τον υπάρχοντα μηχανισμό, ο οποίος εμφανίζεται κατά περιπτώσεις «απρόθυμος» να συνεισφέρει στην προσπάθεια. Μεγάλες ΔΟΥ της Αττικής κατέγραψαν μείωση εσόδων 30% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση.

«Ράμπο» Νο 2 στα βόρεια προάστια
Πολίτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλά εισοδήματα για τους οποίους υπάρχουν πειστήρια ότι διάγουν τρυφηλό βίο αλλά δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα είναι πολύ πιθανόν να βρουν στο κατώφλι τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ επιστρέφοντας από τόπους αναψυχής.

Η νέα ομάδα ελεγκτών που συστάθηκε με μέριμνα του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη πιάνει αυτές τις μέρες δουλειά στις λεγόμενες «ακριβές» γειτονιές της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι και τα βόρεια προάστια. Μετά την ευθεία προτροπή της τρόικας «να πληρώσουν φόρους όσοι έχουν βίλες, πισίνες και διασυνδέσεις» ( Πόουλ Τόμσεν στο «Βήμα», 5 Αυγούστου 2010), η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στο «σαφάρι» κατά της φοροδιαφυ- γής, καθώς ακόμη και οι δανειστές μας παραδέχονται πια ότι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και ενώ πολλές εφορίες βρίσκονται σε παρατεταμένη φάση αναδιοργάνωσης, το ΣΔΟΕ καλείται να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» για την ανάκαμψη των εσόδων, κόντρα στην ύφεση που βαθαίνει, με στόχο να συνεισφέρει στην είσπραξη των 26,4 δισ. ευρώ που «λείπουν» ως το τέλος του έτους για να επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου. Τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί από το ειδικό σώμα υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Με την εντατικοποίηση των ελέγχων η κυβέρνηση προσδοκά πρόστιμα 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2010. Υπολογίζεται ότι αν εισπραχθεί ένα ρεαλιστικό ποσοστό της τάξεως του 20% επί των προστίμων ως τα Χριστούγεννα, με εξόφληση ή διακανονισμό, τα έσοδα του 2010 θα ενισχυθούν με πολύτιμη «ανάσα» 1 δισ. ευρώ, που ίσως κρίνει και τον στόχο για το έλλειμμα.


ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: