Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Άρθρο του Δημήτρη Μήτσιου για την ανεργία και τα φορολογικά μέτρα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΗΤΣΙΟΥ
Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρ. Μακεδονίας
Υπ. Βουλευτής Χαλκιδικής
 
Η Ελλάδα μας χρειάζεται καλύτερες μέρες, χρειάζεται ανάπτυξη και όχι ανεργία, που είναι ένα απ΄ τα πιο σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. 
Οι διάφορες μετρήσεις και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της Γιούροστατ ανεβάζουν το ποσοστό στο 22% και το συνολικό αριθμό των ανέργων στα 1.150.00 άτομα, ενώ το ποσοστό των ανέργων  νέων αγγίζει  το 40% που αντιστοιχεί σε 700.000 νέους.

Το ζήτημα της ανεργίας αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η πιο σημαντική και... λιγότερο προβεβλημένη συνέπεια είναι αυτή της δημιουργίας κύματος μετανάστευσης που έντονα θυμίζει την περίοδο των δεκαετιών του 50 και του 60. Και τότε οι
Έλληνες και ιδιαίτερα  οι νέοι αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή σε χώρες ιδιαίτερα της Βόρειας Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
Σήμερα παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο με μια μικρή αλλά κρίσιμη διαφοροποίηση. Οι  πρώτοι που επιδιώκουν την έξοδο από τη χώρα είναι σε αντίθεση με το παρελθόν οι νέοι επιστήμονες. 300.000 περίπου νέοι έλληνες επιστήμονες έχουν προβεί σε ενέργειες να εγκαταλείψουν τη χωρά επιδιώκοντας μια μόνιμη εργασία στο εξωτερικό.
Η αντίδραση της ελληνικής πολιτείας είναι αποσπασματική έως ανύπαρκτη. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μιλά γενικά περί επιχειρηματικότητας των νέων.
Οι συνέπειες της πολιτικής αυτής είναι καταστροφικές για την Ελλάδα. Τη στιγμή που η ανταγωνιστικότητα καθίσταται περισσότερο σημαντική από ποτέ, για την επανεκκίνηση της οικονομίας εκδιώκονται εκείνοι που μπορούν να διαμορφώσουν ένα μόνιμο και διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα.
Τη στιγμή που η ελληνική ευφυΐα καλείται για μια ακόμα φορά να κάνει τη διαφορά και να ανατρέψει τα σημερινά αδιέξοδα, οι νέοι και ιδιαίτερα οι νέοι επιστήμονες μας οδηγούνται στο εξωτερικό για να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες, την τεχνογνωσία, τις γνώσεις και τις ιδέες τους.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εκροής των νέων ελλήνων καθώς μαζί με αυτούς χάνεται και η προοπτική της Ελλάδας. Η ανεργία πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα! Διαφορετικά θα αποτελέσει έναν από τους κυρίους λόγους που δεν θα μπορέσει η χωρά να αποδεσμευτεί απ τα μνημόνια.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει και θα εφαρμόσει νέο μοντέλο ανάπτυξης και νέο σύστημα διακυβέρνησης.

Στις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τις εκλογές θα παρουσιάσουμε τέσσερα σημαντικά νομοσχέδια:
1. για την ανάπτυξη
2. για την περικοπή των δαπανών
3. για ένα απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα
4. για τα επιδόματα, τα ασφαλιστικά ταμεία

Με το τρόπο αυτό αποκαθιστούμε
1.    τα πολυτεκνικα επιδόματα, που τα γνωρίζω τόσο καλά, ως οικογενειάρχης με 3 ανήλικα παιδιά καθώς και τις πολύ χαμηλές συντάξεις
2.    τη στήριξη στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, που τόσο ανάγκη έχουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής.

και προωθούμε μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών και την αποζημίωση των ομολογιούχων.

Περικόπτουμε τη σπατάλη στο δημόσιο τομέα και  ιδιωτικοποιούμε δραστηριότητες του δημόσιου ή ζημιογόνων ΔΕΚΟ που επιβαρύνουν πολύ το φορολογούμενο ενώ προσφέρουν μικρό ή ελάχιστο όφελος.

Αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα επιστρέψουμε τα 6,5 δις που χρωστά το δημόσιο στις επιχειρήσεις, θα δώσουμε προτεραιότητα στους οδικούς άξονες που έχει ανάγκη το εμπόριο και η Χαλκιδική μας. Θα λάβουμε μετρά για την οικοδομή με πρώτο την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% επιτόκιο για 2 χρόνια. Έτσι θα μειωθεί φέτος η ύφεση και θα οδηγηθούμε σε ανάκαμψη μέσα στο 2013.

Λαμβάνουμε μέτρα για την φορολογία

Με μείωση των φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων στο 15%.

Με φορολογική αμνήστευση για επιστροφή των καταθέσεων του εξωτερικού.

Για οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό.

Θα χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία με άμεση μείωση των υπουργείων σε 15 με στόχο τα 10 στο τέλος της τετραετίας.

Με συνένωση υπηρεσιών του δημοσίου, που είναι σήμερα κατακερματισμένες.

Επιδιώκουμε ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές με
1.    δημιουργία μαρίνων και γκολφ για την ποιοτικότερη αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων μας.
2.    Καθετοποίηση και εξαγωγή προϊόντων πρωτογενούς παράγωγης με χαρακτηριστικότερα το λάδι και το μέλι, που ενδιαφέρουν άμεσα την  Χαλκιδική.
3.    Ενεργειακή επεξεργασία των απορριμμάτων.
4.    Προγράμματα αύξησης τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας. Πρέπει να προταθεί ο εναλλακτικός τουρισμός. Να αναπτυχτεί ο θρησκευτικός τουρισμός με αξιοποίηση των τόσο πολλών και όμορφων μοναστηριών που διαθέτουμε στη Χαλκιδική.
5.    Στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της ιχθυοκαλλιέργειας και της μελισσοκομίας.
6.    Σπάσιμο των καρτέλ στις αγορές όλων των αγαθών και μείωση των τιμών.
7.    Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
8.    Προικοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης με ίδιους πόρους, για τους οποίους τόσους αγώνες κάναμε και το γνωρίζουν οι  αιρετοί στους δήμους, στη νομαρχία και τώρα στην περιφέρεια.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με
1. μείωση του συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα ώστε ο ανώτατος να μη ξεπερνά το 32%.
2. μείωση των φορολογικών συντελεστών για να χτυπηθούν τα κίνητρα της φοροδιαφυγής στο 15% για το φόρο νομικών προσώπων και σε επόμενο στάδιο 3 συντελεστές 5%, 9 και 19% για ολόκληρο το τουριστικό πακέτο.
3. μείωση στο ελάχιστο της επαφής εφόρου και φορολογούμενου, με ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για να μειωθούν τα περιθώρια της φοροδιαφυγής.
4. αύξηση των ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν για να ενισχυθούν τα αντικίνητρα της φοροδιαφυγής.

Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης γιατί μέχρι τώρα καταναλώναμε χρήματα που ήταν δανεικά.

Ξοδεύαμε όλο και περισσότερα ενώ παράγαμε όλο και λιγότερα. Δανειζόμασταν όλο και περισσότερο και εισάγαμε σχεδόν τα πάντα.

Αγαπητοί μου φίλες και φίλοι, μην παρασύρεστε από το θυμό σας σε ακροδεξιές και φασιστικές τάσεις ούτε σε ανεύθυνους που με τα λόγια και τις πράξεις τους μας οδηγούν στην απομόνωση και την έξοδο από την Ευρώπη και τη Νομισματική Ένωση. Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που το 1981 με τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή οδήγησε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάντε την οργή αγάπη για την πατρίδα.
Ελατέ να παλέψουμε όλοι μαζί για μια καλύτερη Ελλάδα, μια καλύτερη Χαλκιδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: